تفاوت میلیونی در فروش مبلمان
استقبال از مبلمان خارجی این انگیزه را در فروشندگان بازار داخلی به وجود آورده که به عرضه مبلمان خارجی گرایش بیشتری نشان دهند و برخی از فروشندگان، کهنه بودن طراحی مبلمان تولید داخل را یکی از دلایل اصلی تمایل مردم به خرید مبلمان خارجی اعلام می کنند.
کپیبرداری در صنعت مبلمان زیاد است
امین کوه افکن، یکی از تولید کنندگان صنعت مبلمان در پاسخ به اینکه در صنعت مبلمان شاهدیم که کپیبرداری زیادی وجود دارد و مبلمان کپی برداری شده از مدل های خارجی به عنوان مدل مثلا ایتالیایی به فروش میرسد، گفت: بزرگترین دغدغه فعالان این صنف بحث کپیبرداری است که این موضوع نه تنها از مدل های خارجی صورت می گیرد بلکه بعضا شاهدیم از مدل های ایرانی نیز کپی بردای میشود. وی اظهار کرد: طراحی هایی که در این صنعت صورت می گیرد عمر زیادی ندارد. چون به محض اینکه وارد بازار میشود به سرعت از آن ها کپی برداری میشود بنابراین اکثر خریداران و یا حتی تولید کنندگان به ژورنال های خارجی مراجعه می کنند که از آنجا تقلید کنند. وی همچنین در پاسخ به اینکه چرا مبلمانهای مشابه با قیمت های بسیار متفاوتی به فروش میرسند؟ گفت: یکی از معضلاتی که در این بخش اختلاف قیمت فاحش مبلمان های مشابه است. مثلا مبلمان ۲۰ میلیون تومانی در مغازه لوکس بالای شهر، به قیمت ۱۴ میلیون در مغازه های پایین شهر به فروخته میشود.
کوه افکن کاهش هزینه و ریسک برای حضور تولیدکنندگان مبلمان ایران در نمایشگاه های تخصصی صنعت مبلمان در کشورهای هدف صادراتی را از جمله مهمترین اولویتهایی دانست که باید مورد توجه دولتمردان قرارگیرد. وی همچنین از آغاز به کار نمایشگاه تخصصی مبلمان، دکوراسیون و فرش دستباف با همکاری امور صنفی استان تهران و سازمان بازرگانی استان تهران خبر داد و گفت: این نمایشگاه از روز ۱۶ تا ۱۹ دی ماه در کانون پرورش فکری آغاز به کار کرده و دارای تخفیف ۱۰ درصدی برای کارمندان دولت است و در این نمایشگاه کالاهایی مانند مبل های راحتی، استیل، کلاسیک، بوفه، دکور،انواع مبل های تختخواب شو، کالای خواب و انواع فرشهای دستبافت و تابلو فرش موجود است. این تولیدکننده افزود: تولیدکنندگان میتوانند با حضور در نمایشگاههای داخلی و خارجی و بازاریابی محصولات خود و نیز توجه به توسعه صنایع تکمیلی در زمینه تولیدات خود و افزایش ارزش ریالی و در محصولات خود در داخل استان مسیر رشد اشتغال و کسب درآمد فعالیت کنند.
رکود در بازار داخلی در پی ورود حجم بالای مبلمان چینی
همچنین یکی از فروشندگان مبل با اشاره به این که در مقطعی ورود حجم بالای مبلمان چینی در بازار باعث رکود تولیدات داخلی شد، گفت: در مقطعی شاهد بودیم که عرضه فراوان مبلمان ساخت ترکیه و چین بازار داخلی را با رکود مواجه کرد و سلیقه مصرف کننده را به سوی محصولات خارجی سوق داده است.
قیمت مبل های وارداتی حداقل ۴ برابر داخلی
به گفته فروشندگان، قیمت مبل های وارداتی حداقل چهار برابر تولیدات داخلی است ولی این کالاها از کیفیت بالاتری نسبت به تولیدات داخلی برخوردارند به همین دلیل در بازار داخلی نیز با تقاضای بالایی مواجه هستند. فعالان این صنعت معتقدند محصولات ترکیه از کیفیت و قیمت نسبتا خوبی برخوردار است. هر چند که برخی مواقع اجناس بی کیفیت چین نیز در بازار وجود دارند. البته مبلمان ترکیه از کار چین و نمونه های ایرانی نیز بهتر است چرا که از مواد با کیفیت مانند یونولیت، اسفنج بیشتر، فوم و… استفاده می کنند.
راهکاری محقق شدن اهداف صادراتی صنعت مبلمان
اما صنعت مبلمان برای محقق کردن اهداف خود در حوزه صادرات به حمایت دولت از طریق اصلاح سیاستگذاری ها و اتخاذ تصمیمات عملیاتی و هدفمند نیاز مبرم دارد اما در این میان تولید کنندگان این صنعت با مشکلات زیادی مواجه هستند که مهمترین آن نبود برند یا فیلتر نظارتی خاص در این بخش است. رونق بخشیدن به صنعت مبل ایران به عنوان صنعتی کارآفرین در راستای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی، آشنایی مصرفکنندگان با توانمندیهای صنعت مبل و دکوراسیون داخل کشور با هدف کاهش واردات و بسترسازی برای توسعه صادرات صنعت مبل و توسعه کارآفرینی و اشتغال پایدار در صنعت مبل و دکوراسیون از جمله موضوعاتی است که باید بیش از پیش به آن پرداخته شود.
حرکت به سمت بازارهای خارجی راهکار رونق صنعت مبلمان
اکبر ترکان، دبیر شورای عالی مناطق آزاد نیز یکی از راهکارهای رونق صنعت مبلمان کشور را حرکت به سمت بازارهای خارجی دانسته و میگوید تمام این ها مستلزم تخصیص تطبیق دادن این هنر صنعت با مهندسی و فنآوری روز دنیاست. صنعت مبلمان برای محقق کردن اهداف خود در حوزه صادرات به حمایت دولت از طریق اصلاح سیاستگذاری ها و اتخاذ تصمیمات عملیاتی و هدفمند نیاز مبرم دارد اما در این میان تولید کنندگان این صنعت با مشکلات زیادی مواجه هستند که مهمترین آن نبود برند یا فیلتر نظارتی خاص در این بخش است. وی در رابطه با صنعت مبلمان معتقد است که سرمایهگذاران صنعت مبلمان میتوانند از مزیتهای مناطق آزاد برای تولید صنعتی مبلمان و صادرات استفاده کنند چرا که با موانعی مانند قانون مالیات، گمرک یا ویزا مواجه نیستند.
ایران هنوز در راستای تولید صنعتی مبلمان قدم برنداشته است
به گفته ترکان ایران هنوز در راستای تولید صنعتی مبلمان قدم برنداشته و هنوز تولید این هنر صنعت در کشور ما دستی و تک ساز است و می طلبد در کنار روش های سنتی تولید صنعتی را هم در پیش بگیریم. دبیر شورای عالی مناطق آزاد ضمن دعوت از صنعت گران این بخش برای سرمایهگذاری در مناطق آزاد، به مزیت های مناطق آزاد برای سرمایهگذاری و صادرات اشاره و اظهار می کند که معافیت از مالیات، قوانین گمرکی، مستثنی بودن از قانون کار و قانون پول و بانک کشور و عدم نیاز به ویزا پنج مزیت مناطق آزاد است که می تواند مورد توجه بسیاری از سرمایهگذاران در این حوزه باشد.